Bruges, Belgium - Events Local News Groups Contact
De waarheid achter de reportage ” Racisme in Brugge”
By Didier Eeckhout / eeckhoutdidier.com

Ik ben burgerjournalist die gebruik maakt van het internet en op het platform van de nieuwe media maatschappelijk relevante content plaatst.

Ik beschouw mezelf als een chroniqeur met beelden. Naast de maatschappelijke relevantie zijn mijn video’s een weergave van de hedendaagse maatschappij en behoren als dusdanig tot het roerend erfgoed. https://vimeo.com/difilm

Ik beoefen als kunstenaar contemporaine straatfotografie en ben er ontzet over hoe machtsblokken er alles voor over hebben om de vrije meningsuiting monddood te maken.

De twee politie agenten (te zien in de video ‘Racisme in Brugge’) maken er een zaak met burgerlijke partijstelling van.

Dit impliceert dat wereldberoemde fotografen als Charles Marvilles, Eugène Atget, Cartier Bresson, enz. nu in de gevangenis belanden i.p.v. over de hele wereld in musea tentoon gesteld te worden.

De feiten:

Op maandag 25 augustus 2014 stelde ik tot mijn verbijstering vast dat ik met mijn video-opname voor een scoop gezorgd had. Sterker nog: mijn video bleek een journalistieke primeur die aardig wat (politie-)commotie veroorzaakte.

Een terras in Brugge

Toen een klant zijn kop koffie op de grond keilde, haalde ik mijn videocam boven en begon te filmen.

Zowel de betrokkene, zijn partner als andere aanwezigen hebben kunnen zien dat ik aan het filmen was, en er geen bezwaar tegen gemaakt.

De video groeide uit tot een verslag over iemand die bewust ruzie uitlokt met mensen van een andere origine – vandaar de titel: “Racisme in Brugge”.

Op maandag 25 augustus stelde ik tot mijn verbijstering vast dat ik een scoop gerealiseerd had. Sterker nog: een journalistieke primeur die heel wat (politie-)commotie veroorzaakte.

Dat mijn video zoveel media-aandacht te beurt viel, was enkel te wijten aan de politie zelf. Ikzelf ben niet ingegaan op de verzoeken van VRT-nieuws en Terzake, VTM en WTV/focus, noch van radiozenders EEN-De Ochtend en VRT-radio West-Vlaanderen. Wel alomtegenwoordig op die zenders: politiewoordvoerders en “privacy-specialisten” die hun zegje kwamen doen over (het recht op) privacy.

Kortom: de politie heeft uit een video die een geval van racisme in beeld brengt, een privacy-problematiek gecreëerd via de mainstream media. Met als mogelijk doel wetten erdoor te krijgen die hen moeten toelaten spycams te gebruiken, én naar believen opnamemateriaal af te pakken als zijzelf door burgers gefilmd worden.

Wat die mainstream media betreft, citeer ik Rutger Bregman in een interview door Michel Vandersmissen.(Knack nr.37):

“De klassieke media spelen een kwalijke rol in de ontwikkeling van de samenleving. Ze zijn aanjagers van hypes en slecht nieuws. Ze focussen zich te veel op het negatieve, op de uitzondering en leggen zo een dam aan tegen de grote, nieuwe ideeën van deze tijd.”

Rutger Bregman schrijft over economie, politiek en vooruitgang. Als historicus belicht hij de actualiteit vanuit een historisch perspectief.

Het is de korpschef Dirk Van Nuffel die de politieagenten aangeraden heeft om klacht in te dienen:

‘Toen de korpschef mij contacteerde om mij te waarschuwen voor de storm aan media- aandacht die er aankwam en hij mij aanraadde om klacht in te dienen, heb ik dan ook in eerste instantie klacht tegen Didier Eeckhout ingediend bij onze dienst intern toezicht voor inbreuk op de privacy’

Hoe kon korpschef Dirk Van Nuffel waarschuwen dat er een storm aan media aandacht zat aan te komen?

Inderdaad, als je zelf lekt naar de pers. Hij misbruikt de video om uit te lokken.

‘Als korpschef van de politiezone Brugge wens ik een principiële uitspraak van de gerechtelijke overheid uit te lokken en mij namens het lokaal politiekorps burgerlijke partij te stellen ten belope van één symbolische euro’

‘Ik denk dat iedereen aanvoelt dat dit niet kan’, luidt het in Het Laatste Nieuws. Hij spreekt van twee maten en gewichten. ‘De naburige politiezone Westkust en tal van andere zones proberen al lang om interventies te filmen met zogeheten bodycams, kleine camera’s op de borstzak of pet van de politie. Alleen: dat stuit op privacywetgeving. Als de politie de burgers niet mag filmen, waarom mogen zij dat dan wel?’

In een reactie op het incident waarbij Erevrederechter Jan Nolf opgepakt werd na Club Brugge-Manchester United.
ZIE: focus-wtv.be/nieuws/erevrederechter-jan-nolf-opgepakt

Verwacht hij dat elke burger artikel 21bis van de voetbalwet kent, maar plaatst zichzelf boven de wet:

Korpschef Van Nuffel bestempelt het voorval als een klein, maar spijtig incident. Hij wijst erop dat het een taak is van de politie om ervoor te zorgen dat aangehoudenen niet in beeld worden gebracht. “Ten tweede was er ook een inbreuk op artikel 21bis van de voetbalwet. Dat betekent dat iedereen zich tot vijf uur na de wedstrijd binnen de vijf kilometer van het stadion onmiddellijk moet houden aan de richtlijnen van de politie.”

De politie heeft de media bespeeld door van mijn video over racisme een video over een geval van privacyschending te maken:

Ook Catherine De Bolle, de grote baas van de federale politie, zegt de wrevel van de korpschef te begrijpen.

De Brugse politie zorgde intussen voor nog meer media-aandacht door publiek te overwegen klacht in te dienen tegen mij als filmer.

De politievakbond gaat nog een stapje verder. ‘Wij vragen een wettelijke regeling zodat een gsm in beslag genomen kan worden’, zegt Rudy Callewaert van politievakbond Sypol. ‘De gsm is op dat ogenblik een overtuigingsstuk, een bewijsstuk dat kan toegevoegd worden aan het dossier.’ Sorry hoor: de film kan een bewijsstuk zijn, de gsm zelf niet… En dan zegt hij het zelf: het gaat om de bescherming van de arm der wet tegen het publiek… ‘Callewaert hoopt dat de maatregel ook een afschrikwekkend effect heeft. ‘De mensen zullen dan ook weten dat ze hun gsm tijdelijk of voorgoed kwijt zijn.”

wat volgt is een verslag van mijn wedervaren:

Op donderdag 28 augustus 2014 ontvang ik een schriftelijke uitnodiging tot verhoor van een persoon die een misdrijf ten laste wordt gelegd.

Op vrijdag 5 september 2014 bood ik mij om 9u30 aan op het politiekantoor, dienst intern toezicht, om te worden verhoord. Het ging hier om een verhoor categorie III: “verdachten van feiten strafbaar met gevangenisstraf van 1 jaar of meer.” Het verhoor zelf duurde 3 uur en vond plaats in een ruimte zoals je die in de beste politiefilms ziet, inclusief doorkijkvenster op muurgrootte.

Op woensdag 10 september 2014 kreeg ik van een onvriendelijke gerechtsdeurwaarder een dagvaarding in kortgeding overhandigd. Op mijn vraag welke gevolgen dit voor mij zou kunnen inhouden, was het botte antwoord: “Ewwel da je vo de rechtbank moe kommen é.”

Op vrijdag 19 september 2014 meldde ik me om 9u bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg. Daar kreeg ik te horen dat de zaak werd uitgesteld naar de zitting van 3 oktober.

Op de zitting van vrijdag 3 oktober 2014 vernam ik dat de zaak opnieuw twee weken zou worden uitgesteld, dit om de tegenpartij de mogelijkheid te geven de besluiten van mijn advocaat in te kijken.

Op maandag 24 november 2014 een dagvaarding via de gerechtsdeurwaarder om te verschijnen op 4 december voor een openbare terechtzitting van de rechtbank van eerste aanleg.

Op maandag 1 december 2014 een betekening van de gerechtsdeurwaarder met de beschikking van de rechtbank.

Op woensdag 3 december 2014 ontvang ik een kennisgeving van ingesteld hoger beroep door appellanten met rechtsdag op donderdag 15 oktober 2015.

Op woensdag 28 januari 2015 huiszoeking door de federale gerechtelijke politie in opdracht van de procureur des koning met in beslagname van computers en externe harde schijven waarvan tot op heden geen restitutie van een laptop en externe harde schijven.

Een huiszoeking die voor mij zowel een persoonlijke als sociale impact teweeg heeft gebracht en mijn rust ernstig verstoord. Tevens kan ik mijn werk als burgerjournalist niet naar behoren uitoefenen daar ik niet kan beschikken over mijn in beslag genomen BACK UP dragers. Door de inbeslagname is de politie op de hoogte van al mijn correspondentie met o.a. mijn advocaten.

Op maandag 2 februari 2015 drie uur durend verhoor bij de federale gerechtelijke politie intern toezicht en bijzondere zaken.

Op dinsdag 25 augustus 2015 aangetekende zending kennisgeving aan inverdenkinggestelde dagstelling raadkamer op 09/12/2015.

Na inzage van het dossier blijkt dat de onderzoeksrechter dit dossier volledig à charge afhandelt en geen enkel element à décharge in overweging neemt. Hij staat duidelijk aan de kant van de politie.

Op vrijdag 16 oktober 2015 kennisgeving van Arrest Hof van Beroep Gent arrest op 12/11/2015

Op maandag 21 december 2015 een betekening van de gerechtsdeurwaarder met Arrest Hof van Beroep Gent.

Op woensdag 2 maart 2016 De procureur des konings bij de rechtbank van eerste aanleg geeft opdracht aan alle bevoegde gerechtsdeurwaarders en gevangenisdirecteurs te dagvaarden om te verschijnen op de inleidingszitting voor de correctionele rechtbank op dinsdag 19/04/2016

0.0 ·
0
What's Next
Trending Today
Ten Ways We Misunderstand Children
Jan Hunt · 21,082 views today · 1. We expect children to be able to do things before they are ready. We ask an infant to keep quiet. We ask a 2-year-old to sit still. We ask a 3-year-old to clean his room...
18 Empowering Illustrations to Remind Everyone Who's Really in Charge of Women's Bodies
Julianne Ross · 10,473 views today · When Brazilian graphic designer Carol Rossetti began posting colorful illustrations of women and their stories to Facebook, she had no idea how popular they would...
Beyond Civilization: Humanity's Next Great Adventure
Daniel Quinn · 4,594 views today · PART ONE A fable to start with Once upon a time life evolved on a certain planet, bringing forth many different social organizations—packs, pods, flocks, troops, herds, and...
Lawns Are for Suckers. Plant a Garden - for the Climate!
Nathanael Johnson · 2,019 views today · Ripping out your lawn and planting kale and peppers won’t just lead to great stir-fry — a new study finds it could make major contributions to fighting climate change...
You Should Get Naked More Often. It's Good for You.
Joni Sweet · 1,596 views today · When Nelly encouraged overheated people worldwide to get naked in 2002, he was unknowingly advocating much more than just a sexy, sweaty dance party. Sunbathing, sleeping...
How Native Americans Managed "Wild" Land Long Before Settlers
Sami Grover · 1,414 views today · When European settlers first came to North America, they assumed they were looking at "untouched" nature. Sure, there were native peoples, but history tells us they didn't...
Solidarity Is About What You Do - Not Who You Are.
R.L. Stephens · 1,072 views today · I am Black. I capitalize Black and leave white lowercased. Sure, it’s the accepted spelling, but really I do it because it feels good. My family lived in Missouri, but my...
John Lennon's "Imagine," Made Into a Comic Strip
John Lennon. Art by Pablo Stanley · 988 views today · This is easily the best comic strip ever made.  Pabl
Bioregional Quiz: How Well Do You Know the Place in Which You Live?
Rua Lupa · 806 views today · In the vast emptiness of space there are an unimaginable number of galaxies, each galaxy containing billions upon billions of stars. Looking at one galaxy we find an average...
A New Story for Humanity (2016)
102 min · 712 views today · Inspired by the New Story Summit at the Findhorn Foundation: a sold-out multicultural, multigenerational inquiry into a new story for humanity, attended by change makers and...
Masculinity Is Killing Men: The Roots of Men and Trauma
Kali Holloway · 655 views today · We begin the damaging process of turning boys into men long before boyhood ends.
The White Man in That Photo
Riccardo Gazzaniga · 634 views today · Sometimes photographs deceive. Take this one, for example. It represents John Carlos and Tommie Smith’s rebellious gesture the day they won medals for the 200 meters at the...
Gabor Maté: Why Our Culture Makes So Many Of Us Unhappy
3 min · 580 views today · Dr. Gabor Maté explains why it is that our culture makes so many of us unhappy, unkind to one another, miserable, alienated from ourselves, etc. Watch the full interview in Part 2.
It Didn't Start With You: How Inherited Family Trauma Shapes Who We Are
Mark Wolynn · 575 views today · The past is never dead. It’s not even past. — William Faulkner, Requiem for a Nun
When You Kill Ten Million Africans You Aren't Called 'Hitler'
Liam O'Ceallaigh · 543 views today · Take a look at this picture. Do you know who it is? Most people haven’t heard of him. But you should have. When you see his face or hear his name you should get as sick in...
Schooling the World (2010)
66 min · 542 views today · If you wanted to change an ancient culture in a generation, how would you do it? You would change the way it educates its children. The U.S. Government knew this in the 19th...
Your Lifestyle Has Already Been Designed (The Real Reason For The Forty-Hour Workweek)
David Cain · 527 views today · Well I’m in the working world again. I’ve found myself a well-paying gig in the engineering industry, and life finally feels like it’s returning to normal after my nine months...
Why You Should Take Your Kids Out of School
Ben Hewitt · 491 views today · We don't need no education. At least not of the traditional, compulsory, watch-the-clock-until-the-bell-rings kind. As a growing movement of unschoolers believe, a steady diet...
Something Extraordinary Is Happening in the World, And Most People Haven't Noticed
Gustavo Tanaka · 393 views today · Most of us haven't quite realized there is something extraordinary happening. A few months ago, I freed myself from standard-procedure society. I broke the chains of fear that...
Why People's Opinions of You Aren't Real
4 min · 373 views today · "You are what you love and not what loves you." - From Charlie Kaufman's film "Adaptation"
Load More
Like us on Facebook?
De waarheid achter de reportage ” Racisme in Brugge”