Bruges, Belgium - Events Local News Groups Contact
Brugs journalist saboteert publicatie exclusief interview
Brugs journalist saboteert publicatie exclusief interview
By Didier Eeckhout / eeckhoutdidier.com
Nov 15, 2014

Een Brugs journalist heeft verhinderd dat een exclusief interview, verstrekt aan Ann Vanneste (freelance journaliste), verschenen is in de krant Het Nieuwsblad. 

Het betreft een getuigenis hoe Didier Eeckhout de afgelopen maanden heeft ervaren nadat hij een dagvaardiging kreeg van de politie. 

Het betreffende artikel is wel verschenen in het Brugs Handelsblad een kopie is hier te lezen:

Brugge. Videoblogger Didier Eeckhout had nooit gedacht dat zijn opname over een geval van racisme in Brugge zo'n ophef zou maken. Zowel nationaal als internationaal werd het filmpje veelvuldig gedeeld. De teller van zijn videoblog stond toen op bijna 150 posts, en net die ene wordt een hit. Niet omwille van de flagrante vorm van racisme die getoond wordt, wel omdat de figurerende politieagenten de film van het internet wilden halen.  

Wat vooraf ging.  

Op vrijdag 22  augustus zit Didier Eeckhout aan een tafeltje op een terras in de Smedenstraat te genieten van een kop koffie. Een gefrustreerde klant smijt plots zijn koffietas op de grond. De reden: in zijn koffie had zich een vlieg genesteld maar een gratis nieuwe koffie kreeg hij van de uitbaters niet. De klant begint een racistische scheldtirade en mikt daarbij gretig op het feit dat de man van buitenlandse origine is. Op dat moment haalt Didier zijn camera boven en filmt het gebeuren. De politie komt op vraag van de uitbater ter plaatste om te bemiddelen. Aan Didier vraagt de vrouwelijke agente om niet meer te filmen. Hij zet de beelden later op zijn blog omwille van de relevantie, ‘In Brugge is wel degelijk racisme’, is wat hij wil meegeven. Op maandag wordt het videoverslag gretig door de media overgenomen. De politie spant een kortgeding aan om de film van het internet te halen, hun argument: schending van privacy.  

Schiet politie in eigen voet? 

De rechter sprak vrijdag 7 november vonnis in kortgeding. Van de twee agenten wordt enkel de vrouwelijke agente gedeeltelijk gevolgd. Na betekening van het vonnis is Didier Eeckhout verplicht om de filmbeelden vanaf minuut 1.27 van internet te halen, dwangsom per dag 500 euro. Dat is het moment dat de politie in beeld komt. “Ze maken zich belachelijk, het filmpje staat wereldwijd op internet, ik kan mijn post blokkeren maar dan nog zal iedereen het filmpje kunnen zien. Heeft de rechter hier recht gesproken? Het waarom van deze uitspraak ontgaat mij volledig, het is een soort compromis zonder principiële uitspraak. Dit is niet meer van deze tijd! Ik doe daar niet aan mee en ik zal de film niet gedeeltelijk maar volledig verwijderen. 

Dat mijn video zoveel media-aandacht trok was enkel te wijten aan de politie zelf.  Ikzelf ben niet ingegaan op de verzoeken van VRT-nieuws en Terzake, VTM en WTV/focus, noch van radiozenders één-De Ochtend en VRT-radio West-Vlaanderen. Wel alomtegenwoordig op die zenders: politiewoordvoerders en ‘privacy-specialisten’ die hun zegje kwamen doen over het recht op privacy. De politie heeft uit een video die een geval van racisme in beeld brengt, een privacy-problematiek gecreëerd via de mainstream media. Met als mogelijk doel wetten erdoor te krijgen die hen moeten toelaten spycams (kleine camera’s die de politieagent op zijn kledij bevestigd, av) te gebruiken, én naar believen opnamemateriaal af te pakken als zijzelf door burgers gefilmd worden”, aldus Didier Eeckhout. Merkwaardig in deze geschiedenis is het feit dat de man die de racistische praat spuide er als ‘derde hond met het been is vertrokken’.  

"Door te bloggen, kan ik verwerken wat me raakt" 

Didier Eeckhout noemt zichzelf een videast en vlogger, hij is met andere woorden creatief met beelden. “Het woordje ‘videast’ komt van cineast, maar dan met video in plaats van pellicule. En een vlogger is een blogger die werkt met video’s.”   

Hij is actief op een groot aantal blogs en sociale media, en mag zichzelf ook burgerjournalist noemen, hij heeft een blogpagina bij DeWereldMorgen.be   

“Ik ben al behoorlijk vroeg beginnen bloggen, in 2005. Als iets mij raakt, dan wil ik daar een beeld, foto of clipje over brengen. Ik wil het vastleggen. Toen filmfestivals ook video’s aanvaardden, en niet enkel pellicule, begon ik mijn kortfilmpjes ook in te sturen. Maar ik kreeg niet de respons die ik verwachtte en vroeg me na een tijd af waar ik mee bezig was.  Toen het internet ingang vond zag ik dat als een mogelijkheid om mij als individu te uiten. Maar ik heb dat wereldje maandenlang moeten uitzoeken. Ik heb heel wat cursussen gevolgd in SNT  en op die cursussen ben ik in contact gekomen met ‘bloggen’. Creatief bezig zijn geeft zin aan mijn leven. Door te bloggen, kan ik verwerken wat me raakt. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat ik daardoor mensen wakker schud en dat niemand meer kan zeggen ‘Wir haben es nicht gewüsst'” 

Onverwachte gevolgen 

“Ik heb een format uitgewerkt waardoor ik wereldwijd mensen en organisaties bereik.   

Mijn video's worden momenteel in honderdtwintig landen bekeken, waaronder landen met een strenge perscensuur.” Dat hij een verwerpelijke vorm van racisme kon laten zien en aanklagen door de video van 22 augustus gaf hem voldoening. Maar hij had niet gedacht dat deze zou gerecupereerd worden door politieagenten die dagelijks ‘riskeren’ om in beeld te komen. Maar het verhaal begon toen pas echt. De politie zet door en handhaaft hun klacht hoewel ze volgens Didier Eeckhout geen poot hebben om op te staan. Maar vooruitlopen op de uitspraak durfde hij niet, want “die kon alle richtingen uitgaan.” De maanden die volgden op die bewuste 22 augustus ziet Didier de binnenkant van het politiegebouw en rechtbank meer dan hem lief is. Hij krijgt een aangetekend schrijven vanwege de politie om zich aan te bieden voor ondervraging. “Op vrijdag 5 september bood ik mij om 09.30 uur aan op het politiekantoor, dienst intern toezicht, om te worden verhoord. Het ging hier om een verhoor categorie III, wat vertaald wordt als: ‘verdachten van feiten strafbaar met gevangenisstraf van 1 jaar of meer’. Het verhoor zelf duurde drie uur  en vond plaats in een ruimte zoals je die in de beste politiefilms ziet, inclusief doorkijkvenster op muurgrootte.”   

Verzekering? 

“Op woensdag 10 september kreeg ik van een onvriendelijke gerechtsdeurwaarder een dagvaarding in kortgeding overhandigd. Op mijn vraag welke gevolgen dit voor mij zou kunnen inhouden, was het botte antwoord: "Ewwel da je vo de rechtbank moe kommen é."  Om de kosten van het proces te kunnen betalen spreekt hij zijn verzekering aan. Op donderdag 18 september diende hij een aanvraag in bij Argenta Assuranties tot rechtsbijstand, onderdeel van de polis ‘familiale bescherming’. “Op het in te vullen formulier had ik slechts een tiental lijntjes om mijn volledige verklaring te noteren. Verder kon ik enkel een kopie van de dagvaarding toevoegen. Op donderdag 23 september deelde Argenta Assuranties me mee dat de maatschappij mijn zaak beoordeelde als ‘opzettelijke daad’ en niet zou tussenkomen.  

Argenta Assuranties heeft daarna niet meer gereageerd op mijn verzoek om niet alleen te oordelen op basis van de dagvaarding, maar pas te beslissen nadat ikzelf de mogelijkheid had gehad mijn versie van de feiten te bezorgen.    

Op vrijdag 19 september meldde ik me om 09.00 uur bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg. Daar kreeg ik te horen dat de zaak werd uitgesteld naar de zitting van 3 oktober. Op de zitting van vrijdag 3 oktober vernam ik dat de zaak opnieuw twee weken zou worden uitgesteld, dit om de tegenpartij de mogelijkheid te geven de besluiten van mijn advocaat in te kijken.  Op vrijdag 17 oktober werd de zaak effectief gepleit. Vrijdag 7 november volgde bovengenoemd vonnis. 

(AV) 

0.0 ·
0
Trending Today
Trump Is a Symptom of a Sickness That Is Raging All Across The World
1 min · 13,081 views today · This is why we are here. And this is what we need to remember. 
How Mindfulness Empowers Us
2 min · 12,965 views today · Many traditions speak of the opposing forces within us, vying for our attention. Native American stories speak of two wolves, the angry wolf and the loving wolf, who both live...
What Is My Activism Really About? to Love, Serve and Remember
Tim Hjersted · 4,573 views today · I have made a promise to this world that I will carry with me to my last days. It is my vow to lessen the suffering of the world while I am here - it is to ensure that every...
Deconstructing Hierarchies: On Contrived Leadership and Arbitrary Positions of Power
Colin Jenkins · 3,036 views today · Bosses don't grow on trees. They don't magically appear at your job. They aren't born into their roles. They are created. They are manufactured to fulfill arbitrary positions...
Escape! From the Cult of Materialism (2016)
50 min · 2,781 views today · Does the philosophy of materialism work to destroy our identities, experience, and environment? Join narrator Daphne Ellis on a radical romp through the evidence and decide for...
John Lennon's "Imagine," Made Into a Comic Strip
John Lennon. Art by Pablo Stanley · 2,130 views today · This is easily the best comic strip ever made.  Pabl
Meet the New Boss, Same as the Old Boss: Bracing for Trump's Anti-Worker, Corporate Agenda
Colin Jenkins · 1,926 views today · Rich people don’t have to have a life-and-death relationship with the truth and its questions; they can ignore the truth and still thrive materially. I am not surprised many...
Why It's Crucial for Women to Heal the Mother Wound
Bethany Webster · 1,421 views today · The issue at the core of women’s empowerment is the mother wound
Looking Forward to the Day That Nationalism Is as Reviled as Racism
Tim Hjersted · 1,066 views today · Nationalism is a form of geographical racism that makes some lives matter more than others, and explicitly justifies that logic without apology. While today, not even lying...
Thoughts on the Eve of the Trump Regime
Mark Corske · 1,021 views today · A blend of dread, disgust, rage, and despair for the future, all in a state of shocked disbelief—if you feel something like this facing the Trump regime’s ascent to power...
Stunning Photos By Alexander Semenov Showcase The Alien Beauty Of Jellyfish
Earth Porm · 982 views today · Jellyfish appear like beautiful aliens in Alexander Semenov’s photography, calling a new attraction to a magical species of marine life. Alexander Semenov is a marine...
Dinosaur explains Trump policies better than Trump!
8 min · 725 views today · Donald Trump is actually the corporate triceratops, Mr. Richfield, from the 90's TV show sitcom, "Dinosaurs". 
Today I Rise: This Beautiful Short Film Is Like a Love Poem For Your Heart and Soul
4 min · 617 views today · "The world is missing what I am ready to give: My Wisdom, My Sweetness, My Love and My hunger for Peace." "Where are you? Where are you, little girl with broken wings but full...
The Myth of Romantic Love May Be Ruining Your Health
Susanne Vosmer · 543 views today · Romantic love in Western societies is often portrayed in a stereotypical way: two yearning halves, who search for each other to find their complete, original state. Few find...
The Invention of Capitalism: How a Self-Sufficient Peasantry was Whipped Into Industrial Wage Slaves
Yasha Levine · 529 views today · “…everyone but an idiot knows that the lower classes must be kept poor, or they will never be industrious.” —Arthur Young; 1771 Our popular economic wisdom says that...
The Top 100 Documentaries We Can Use to Change the World
Films For Action · 513 views today · A more beautiful, just and sustainable world is possible. Take this library and use it to inspire global change!
Positive Thinking in a Dark Age: A Guide to Gracefully Losing Faith in a Collapsing Dominant Culture
Jim Tull · 431 views today · I recall a Buddhist parable involving a stick that appears from a distance to be a snake, causing fear to rise in the perceiver. As the perception shifts upon closer...
10 Female Revolutionaries That You Probably Didn't Learn About In History class
Kathleen Harris · 354 views today · We all know male revolutionaries like Che Guevara, but history often tends to gloss over the contributions of female revolutionaries that have sacrificed their time, efforts...
Supporters 'Ecstatic' After Obama Commutes Chelsea Manning's Sentence
Nika Knight · 348 views today · Whistleblower to be released from military prison in May
Watch How Europeans Carved Up African Land They Never Owned
56 min · 301 views today · Watch how Europeans gave away African land they never owned, then expressed anger when Africans resisted. The film is called Africa: A Voyage of Discovery, Episode 6: The...
Load More
What's Next
Like us on Facebook?
Brugs journalist saboteert publicatie exclusief interview