Bruges, Belgium - Events Local News Groups Contact
Brugs journalist saboteert publicatie exclusief interview
Brugs journalist saboteert publicatie exclusief interview
By Didier Eeckhout / eeckhoutdidier.com

Een Brugs journalist heeft verhinderd dat een exclusief interview, verstrekt aan Ann Vanneste (freelance journaliste), verschenen is in de krant Het Nieuwsblad. 

Het betreft een getuigenis hoe Didier Eeckhout de afgelopen maanden heeft ervaren nadat hij een dagvaardiging kreeg van de politie. 

Het betreffende artikel is wel verschenen in het Brugs Handelsblad een kopie is hier te lezen:

Brugge. Videoblogger Didier Eeckhout had nooit gedacht dat zijn opname over een geval van racisme in Brugge zo'n ophef zou maken. Zowel nationaal als internationaal werd het filmpje veelvuldig gedeeld. De teller van zijn videoblog stond toen op bijna 150 posts, en net die ene wordt een hit. Niet omwille van de flagrante vorm van racisme die getoond wordt, wel omdat de figurerende politieagenten de film van het internet wilden halen.  

Wat vooraf ging.  

Op vrijdag 22  augustus zit Didier Eeckhout aan een tafeltje op een terras in de Smedenstraat te genieten van een kop koffie. Een gefrustreerde klant smijt plots zijn koffietas op de grond. De reden: in zijn koffie had zich een vlieg genesteld maar een gratis nieuwe koffie kreeg hij van de uitbaters niet. De klant begint een racistische scheldtirade en mikt daarbij gretig op het feit dat de man van buitenlandse origine is. Op dat moment haalt Didier zijn camera boven en filmt het gebeuren. De politie komt op vraag van de uitbater ter plaatste om te bemiddelen. Aan Didier vraagt de vrouwelijke agente om niet meer te filmen. Hij zet de beelden later op zijn blog omwille van de relevantie, ‘In Brugge is wel degelijk racisme’, is wat hij wil meegeven. Op maandag wordt het videoverslag gretig door de media overgenomen. De politie spant een kortgeding aan om de film van het internet te halen, hun argument: schending van privacy.  

Schiet politie in eigen voet? 

De rechter sprak vrijdag 7 november vonnis in kortgeding. Van de twee agenten wordt enkel de vrouwelijke agente gedeeltelijk gevolgd. Na betekening van het vonnis is Didier Eeckhout verplicht om de filmbeelden vanaf minuut 1.27 van internet te halen, dwangsom per dag 500 euro. Dat is het moment dat de politie in beeld komt. “Ze maken zich belachelijk, het filmpje staat wereldwijd op internet, ik kan mijn post blokkeren maar dan nog zal iedereen het filmpje kunnen zien. Heeft de rechter hier recht gesproken? Het waarom van deze uitspraak ontgaat mij volledig, het is een soort compromis zonder principiële uitspraak. Dit is niet meer van deze tijd! Ik doe daar niet aan mee en ik zal de film niet gedeeltelijk maar volledig verwijderen. 

Dat mijn video zoveel media-aandacht trok was enkel te wijten aan de politie zelf.  Ikzelf ben niet ingegaan op de verzoeken van VRT-nieuws en Terzake, VTM en WTV/focus, noch van radiozenders één-De Ochtend en VRT-radio West-Vlaanderen. Wel alomtegenwoordig op die zenders: politiewoordvoerders en ‘privacy-specialisten’ die hun zegje kwamen doen over het recht op privacy. De politie heeft uit een video die een geval van racisme in beeld brengt, een privacy-problematiek gecreëerd via de mainstream media. Met als mogelijk doel wetten erdoor te krijgen die hen moeten toelaten spycams (kleine camera’s die de politieagent op zijn kledij bevestigd, av) te gebruiken, én naar believen opnamemateriaal af te pakken als zijzelf door burgers gefilmd worden”, aldus Didier Eeckhout. Merkwaardig in deze geschiedenis is het feit dat de man die de racistische praat spuide er als ‘derde hond met het been is vertrokken’.  

"Door te bloggen, kan ik verwerken wat me raakt" 

Didier Eeckhout noemt zichzelf een videast en vlogger, hij is met andere woorden creatief met beelden. “Het woordje ‘videast’ komt van cineast, maar dan met video in plaats van pellicule. En een vlogger is een blogger die werkt met video’s.”   

Hij is actief op een groot aantal blogs en sociale media, en mag zichzelf ook burgerjournalist noemen, hij heeft een blogpagina bij DeWereldMorgen.be   

“Ik ben al behoorlijk vroeg beginnen bloggen, in 2005. Als iets mij raakt, dan wil ik daar een beeld, foto of clipje over brengen. Ik wil het vastleggen. Toen filmfestivals ook video’s aanvaardden, en niet enkel pellicule, begon ik mijn kortfilmpjes ook in te sturen. Maar ik kreeg niet de respons die ik verwachtte en vroeg me na een tijd af waar ik mee bezig was.  Toen het internet ingang vond zag ik dat als een mogelijkheid om mij als individu te uiten. Maar ik heb dat wereldje maandenlang moeten uitzoeken. Ik heb heel wat cursussen gevolgd in SNT  en op die cursussen ben ik in contact gekomen met ‘bloggen’. Creatief bezig zijn geeft zin aan mijn leven. Door te bloggen, kan ik verwerken wat me raakt. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat ik daardoor mensen wakker schud en dat niemand meer kan zeggen ‘Wir haben es nicht gewüsst'” 

Onverwachte gevolgen 

“Ik heb een format uitgewerkt waardoor ik wereldwijd mensen en organisaties bereik.   

Mijn video's worden momenteel in honderdtwintig landen bekeken, waaronder landen met een strenge perscensuur.” Dat hij een verwerpelijke vorm van racisme kon laten zien en aanklagen door de video van 22 augustus gaf hem voldoening. Maar hij had niet gedacht dat deze zou gerecupereerd worden door politieagenten die dagelijks ‘riskeren’ om in beeld te komen. Maar het verhaal begon toen pas echt. De politie zet door en handhaaft hun klacht hoewel ze volgens Didier Eeckhout geen poot hebben om op te staan. Maar vooruitlopen op de uitspraak durfde hij niet, want “die kon alle richtingen uitgaan.” De maanden die volgden op die bewuste 22 augustus ziet Didier de binnenkant van het politiegebouw en rechtbank meer dan hem lief is. Hij krijgt een aangetekend schrijven vanwege de politie om zich aan te bieden voor ondervraging. “Op vrijdag 5 september bood ik mij om 09.30 uur aan op het politiekantoor, dienst intern toezicht, om te worden verhoord. Het ging hier om een verhoor categorie III, wat vertaald wordt als: ‘verdachten van feiten strafbaar met gevangenisstraf van 1 jaar of meer’. Het verhoor zelf duurde drie uur  en vond plaats in een ruimte zoals je die in de beste politiefilms ziet, inclusief doorkijkvenster op muurgrootte.”   

Verzekering? 

“Op woensdag 10 september kreeg ik van een onvriendelijke gerechtsdeurwaarder een dagvaarding in kortgeding overhandigd. Op mijn vraag welke gevolgen dit voor mij zou kunnen inhouden, was het botte antwoord: "Ewwel da je vo de rechtbank moe kommen é."  Om de kosten van het proces te kunnen betalen spreekt hij zijn verzekering aan. Op donderdag 18 september diende hij een aanvraag in bij Argenta Assuranties tot rechtsbijstand, onderdeel van de polis ‘familiale bescherming’. “Op het in te vullen formulier had ik slechts een tiental lijntjes om mijn volledige verklaring te noteren. Verder kon ik enkel een kopie van de dagvaarding toevoegen. Op donderdag 23 september deelde Argenta Assuranties me mee dat de maatschappij mijn zaak beoordeelde als ‘opzettelijke daad’ en niet zou tussenkomen.  

Argenta Assuranties heeft daarna niet meer gereageerd op mijn verzoek om niet alleen te oordelen op basis van de dagvaarding, maar pas te beslissen nadat ikzelf de mogelijkheid had gehad mijn versie van de feiten te bezorgen.    

Op vrijdag 19 september meldde ik me om 09.00 uur bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg. Daar kreeg ik te horen dat de zaak werd uitgesteld naar de zitting van 3 oktober. Op de zitting van vrijdag 3 oktober vernam ik dat de zaak opnieuw twee weken zou worden uitgesteld, dit om de tegenpartij de mogelijkheid te geven de besluiten van mijn advocaat in te kijken.  Op vrijdag 17 oktober werd de zaak effectief gepleit. Vrijdag 7 november volgde bovengenoemd vonnis. 

(AV) 

0.0 ·
0
What's Next
Trending Today
Who Are You? Watching This Breathtaking Video Could Be the Moment You Change Your Life
2 min · 23,777 views today · "Normal is getting dressed in clothes that you buy for work, driving through traffic in a car that you are still paying for, in order to get to a job that you need so you can...
When You Kill Ten Million Africans You Aren't Called 'Hitler'
Liam O'Ceallaigh · 14,830 views today · Take a look at this picture. Do you know who it is? Most people haven’t heard of him. But you should have. When you see his face or hear his name you should get as sick in...
How to Criticize with Kindness: Philosopher Daniel Dennett on the Four Steps to Arguing Intelligently
Maria Popova · 11,565 views today · “Just how charitable are you supposed to be when criticizing the views of an opponent?”
10 Shocking Facts About Society That We Absurdly Accept As Normal
Joe Martino · 10,820 views today · When you take a moment and look around at the world, things can appear pretty messed up. Take 5 or 10 minutes and watch the 6 o’clock news. Chances are, the entire time, all...
What It Really Means to Hold Space for Someone
Heather Plett · 9,286 views today · How to be there for the people who need you most
Rap News Special Edition: Hillary Clinton Vs Donald Trump
7 min · 7,398 views today · Hello world. RAP NEWS is back for a special episode on the 2016 USA Election mayhem, feat. Hillary Clinton vs Donald Trump + a touch of Jill Stein & Gary Johnson. This one's...
The International Criminal Court May Start Prosecuting People Who Commit Crimes Against the Environment
Tara Smith · 6,821 views today · The International Criminal Court is not known for prosecuting people responsible for huge oil slicks, chopping down protected rainforests or contaminating pristine land. But...
Caitlin Moran's Posthumous Advice for Her Daughter
Caitlin Moran · 6,697 views today · My daughter is about to turn 13 and I’ve been smoking a lot recently, and so – in the wee small hours, when my lungs feel like there’s a small mouse inside them, scratching to...
Humanity's Greatest Challenges Aren't Technical, They're Human
8 min · 5,884 views today · Maslow's Hierarchy of Needs is incomplete as we commonly know it. Later in his life, Maslow wrote about a stage beyond self-actualization. Nichol Brandford explains how to...
Ten Ways We Misunderstand Children
Jan Hunt · 4,733 views today · 1. We expect children to be able to do things before they are ready. We ask an infant to keep quiet. We ask a 2-year-old to sit still. We ask a 3-year-old to clean his room...
The Journey From Syria (2016)
71 min · 3,892 views today · Reporter Matthew Cassel spent a year documenting the journey of Syrian jeweler Aboud Shalhoub as he travels from Turkey to Greece, and through Eastern Europe to the Netherlands...
Welcome to Marinaleda: The Spanish Anti-Capitalist Town With Equal Wage Full Employment and $19 Housing
Jade Small · 3,781 views today · With virtually no police, crime or unemployment, meet the Spanish town described as a democratic, socialist utopia. Unemployment is non-existent in Marinaleda, an Andalusian...
10 Photos That Show the Magnificent Light Shining on Standing Rock
Josue Rivas · 3,100 views today · Despite all the news of pipeline regulation, court appeals, and activist arrests, Native photographer Josue Rivas reminds us that it is actually a peaceful place.
The Culture of Maximum Harm
Daniel Quinn · 2,619 views today · People have lived many different ways on this planet, but about ten thousand years ago there appeared one people who believed everyone in the world should live a single...
American Cartel: How America's Two Major Parties Helped Destroy Democracy
Frank Castro · 1,963 views today · Cartel: An association of manufacturers or suppliers with the purpose of maintaining prices at a high level and restricting competition.
Forest Man
16 min · 1,603 views today · Since the 1970's Majuli islander Jadav Payeng has been planting trees in order to save his island. To date he has single handedly planted a forest larger than Central Park NYC...
The Little Engine That Couldn't: How We're Preparing Ourselves and Our Children for Extinction
Daniel Quinn · 1,268 views today · In a recent semi-documentary film called Garbage, a toxic waste disposal engineer was asked how we can stop engulfing the world in our poisons. His answer was, "We'd have to...
Schooling the World (2010)
66 min · 1,182 views today · If you wanted to change an ancient culture in a generation, how would you do it? You would change the way it educates its children. The U.S. Government knew this in the 19th...
Prince Ea Just Put The School System on Trial and Found it Guilty of Killing Free Thought
6 min · 1,163 views today · Albert Einstien once said "Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid". Today Prince...
A Woman Who Makes This Statement Today Needs Revolutionary Courage
Sabine Lichtenfels · 1,156 views today · I want to live in a community with men and women, with children, animals and plants so that I am not continually forced to hide my actual being from the others. Perception and...
Load More
Like us on Facebook?
Brugs journalist saboteert publicatie exclusief interview