Bruges, Belgium - Events Local News Groups Contact
Brugs journalist saboteert publicatie exclusief interview
Brugs journalist saboteert publicatie exclusief interview
By Didier Eeckhout / eeckhoutdidier.com
Nov 15, 2014

Een Brugs journalist heeft verhinderd dat een exclusief interview, verstrekt aan Ann Vanneste (freelance journaliste), verschenen is in de krant Het Nieuwsblad. 

Het betreft een getuigenis hoe Didier Eeckhout de afgelopen maanden heeft ervaren nadat hij een dagvaardiging kreeg van de politie. 

Het betreffende artikel is wel verschenen in het Brugs Handelsblad een kopie is hier te lezen:

Brugge. Videoblogger Didier Eeckhout had nooit gedacht dat zijn opname over een geval van racisme in Brugge zo'n ophef zou maken. Zowel nationaal als internationaal werd het filmpje veelvuldig gedeeld. De teller van zijn videoblog stond toen op bijna 150 posts, en net die ene wordt een hit. Niet omwille van de flagrante vorm van racisme die getoond wordt, wel omdat de figurerende politieagenten de film van het internet wilden halen.  

Wat vooraf ging.  

Op vrijdag 22  augustus zit Didier Eeckhout aan een tafeltje op een terras in de Smedenstraat te genieten van een kop koffie. Een gefrustreerde klant smijt plots zijn koffietas op de grond. De reden: in zijn koffie had zich een vlieg genesteld maar een gratis nieuwe koffie kreeg hij van de uitbaters niet. De klant begint een racistische scheldtirade en mikt daarbij gretig op het feit dat de man van buitenlandse origine is. Op dat moment haalt Didier zijn camera boven en filmt het gebeuren. De politie komt op vraag van de uitbater ter plaatste om te bemiddelen. Aan Didier vraagt de vrouwelijke agente om niet meer te filmen. Hij zet de beelden later op zijn blog omwille van de relevantie, ‘In Brugge is wel degelijk racisme’, is wat hij wil meegeven. Op maandag wordt het videoverslag gretig door de media overgenomen. De politie spant een kortgeding aan om de film van het internet te halen, hun argument: schending van privacy.  

Schiet politie in eigen voet? 

De rechter sprak vrijdag 7 november vonnis in kortgeding. Van de twee agenten wordt enkel de vrouwelijke agente gedeeltelijk gevolgd. Na betekening van het vonnis is Didier Eeckhout verplicht om de filmbeelden vanaf minuut 1.27 van internet te halen, dwangsom per dag 500 euro. Dat is het moment dat de politie in beeld komt. “Ze maken zich belachelijk, het filmpje staat wereldwijd op internet, ik kan mijn post blokkeren maar dan nog zal iedereen het filmpje kunnen zien. Heeft de rechter hier recht gesproken? Het waarom van deze uitspraak ontgaat mij volledig, het is een soort compromis zonder principiële uitspraak. Dit is niet meer van deze tijd! Ik doe daar niet aan mee en ik zal de film niet gedeeltelijk maar volledig verwijderen. 

Dat mijn video zoveel media-aandacht trok was enkel te wijten aan de politie zelf.  Ikzelf ben niet ingegaan op de verzoeken van VRT-nieuws en Terzake, VTM en WTV/focus, noch van radiozenders één-De Ochtend en VRT-radio West-Vlaanderen. Wel alomtegenwoordig op die zenders: politiewoordvoerders en ‘privacy-specialisten’ die hun zegje kwamen doen over het recht op privacy. De politie heeft uit een video die een geval van racisme in beeld brengt, een privacy-problematiek gecreëerd via de mainstream media. Met als mogelijk doel wetten erdoor te krijgen die hen moeten toelaten spycams (kleine camera’s die de politieagent op zijn kledij bevestigd, av) te gebruiken, én naar believen opnamemateriaal af te pakken als zijzelf door burgers gefilmd worden”, aldus Didier Eeckhout. Merkwaardig in deze geschiedenis is het feit dat de man die de racistische praat spuide er als ‘derde hond met het been is vertrokken’.  

"Door te bloggen, kan ik verwerken wat me raakt" 

Didier Eeckhout noemt zichzelf een videast en vlogger, hij is met andere woorden creatief met beelden. “Het woordje ‘videast’ komt van cineast, maar dan met video in plaats van pellicule. En een vlogger is een blogger die werkt met video’s.”   

Hij is actief op een groot aantal blogs en sociale media, en mag zichzelf ook burgerjournalist noemen, hij heeft een blogpagina bij DeWereldMorgen.be   

“Ik ben al behoorlijk vroeg beginnen bloggen, in 2005. Als iets mij raakt, dan wil ik daar een beeld, foto of clipje over brengen. Ik wil het vastleggen. Toen filmfestivals ook video’s aanvaardden, en niet enkel pellicule, begon ik mijn kortfilmpjes ook in te sturen. Maar ik kreeg niet de respons die ik verwachtte en vroeg me na een tijd af waar ik mee bezig was.  Toen het internet ingang vond zag ik dat als een mogelijkheid om mij als individu te uiten. Maar ik heb dat wereldje maandenlang moeten uitzoeken. Ik heb heel wat cursussen gevolgd in SNT  en op die cursussen ben ik in contact gekomen met ‘bloggen’. Creatief bezig zijn geeft zin aan mijn leven. Door te bloggen, kan ik verwerken wat me raakt. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat ik daardoor mensen wakker schud en dat niemand meer kan zeggen ‘Wir haben es nicht gewüsst'” 

Onverwachte gevolgen 

“Ik heb een format uitgewerkt waardoor ik wereldwijd mensen en organisaties bereik.   

Mijn video's worden momenteel in honderdtwintig landen bekeken, waaronder landen met een strenge perscensuur.” Dat hij een verwerpelijke vorm van racisme kon laten zien en aanklagen door de video van 22 augustus gaf hem voldoening. Maar hij had niet gedacht dat deze zou gerecupereerd worden door politieagenten die dagelijks ‘riskeren’ om in beeld te komen. Maar het verhaal begon toen pas echt. De politie zet door en handhaaft hun klacht hoewel ze volgens Didier Eeckhout geen poot hebben om op te staan. Maar vooruitlopen op de uitspraak durfde hij niet, want “die kon alle richtingen uitgaan.” De maanden die volgden op die bewuste 22 augustus ziet Didier de binnenkant van het politiegebouw en rechtbank meer dan hem lief is. Hij krijgt een aangetekend schrijven vanwege de politie om zich aan te bieden voor ondervraging. “Op vrijdag 5 september bood ik mij om 09.30 uur aan op het politiekantoor, dienst intern toezicht, om te worden verhoord. Het ging hier om een verhoor categorie III, wat vertaald wordt als: ‘verdachten van feiten strafbaar met gevangenisstraf van 1 jaar of meer’. Het verhoor zelf duurde drie uur  en vond plaats in een ruimte zoals je die in de beste politiefilms ziet, inclusief doorkijkvenster op muurgrootte.”   

Verzekering? 

“Op woensdag 10 september kreeg ik van een onvriendelijke gerechtsdeurwaarder een dagvaarding in kortgeding overhandigd. Op mijn vraag welke gevolgen dit voor mij zou kunnen inhouden, was het botte antwoord: "Ewwel da je vo de rechtbank moe kommen é."  Om de kosten van het proces te kunnen betalen spreekt hij zijn verzekering aan. Op donderdag 18 september diende hij een aanvraag in bij Argenta Assuranties tot rechtsbijstand, onderdeel van de polis ‘familiale bescherming’. “Op het in te vullen formulier had ik slechts een tiental lijntjes om mijn volledige verklaring te noteren. Verder kon ik enkel een kopie van de dagvaarding toevoegen. Op donderdag 23 september deelde Argenta Assuranties me mee dat de maatschappij mijn zaak beoordeelde als ‘opzettelijke daad’ en niet zou tussenkomen.  

Argenta Assuranties heeft daarna niet meer gereageerd op mijn verzoek om niet alleen te oordelen op basis van de dagvaarding, maar pas te beslissen nadat ikzelf de mogelijkheid had gehad mijn versie van de feiten te bezorgen.    

Op vrijdag 19 september meldde ik me om 09.00 uur bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg. Daar kreeg ik te horen dat de zaak werd uitgesteld naar de zitting van 3 oktober. Op de zitting van vrijdag 3 oktober vernam ik dat de zaak opnieuw twee weken zou worden uitgesteld, dit om de tegenpartij de mogelijkheid te geven de besluiten van mijn advocaat in te kijken.  Op vrijdag 17 oktober werd de zaak effectief gepleit. Vrijdag 7 november volgde bovengenoemd vonnis. 

(AV) 

0.0 ·
0
Trending Today
What Happens When You Rebel Against the Herd
Sofo Archon · 13,417 views today · Are You Truly Living Your Life? You live, but are you living the way you want to live, or the way others want you to live? You choose, but are your choices based on...
The Coming War on China
John Pilger · 6,058 views today · A major US military build-up – including nuclear weapons – is under way in Asia and the Pacific with the purpose of confronting China. John Pilger raises the alarm on an...
How a Lack of Touch Is Destroying Men
Mark Green · 4,558 views today · Why Men Need More Platonic Touch in their Lives
Murdoch and Trump, Sitting at the Tee, S-C-H-E-M-I-N-G
Frankie Boyle · 4,302 views today · Say what you like about Donald Trump but he's already done things people said were impossible, like made Twitter worse. Looking back, the Harambe situation is the closest...
Real Underground Kingdom That Has Existed for Millions of Years Went Unnoticed, Until Recently...
Kid Krunk · 2,855 views today · 28 Stunning Photos Of The World’s Largest Cave
Simple Social Experiment Shows We Are More Than The Boxes People Put Us In
3 min · 2,583 views today · We live in a time where we are quick to put people in boxes. Maybe we have more in common than what we think?
Thich Nhat Hanh: How We Can Learn to Love Our Enemies
5 min · 2,499 views today · This is a short excerpt from Peacemaking. I often think about this story when I think about the kind of activism I would like to bring into this world. I want to help build a...
I Am Not Your Negro (2017)
3 min · 2,086 views today · In his new film, director Raoul Peck envisions the book James Baldwin never finished - a radical narration about race in America, using the writer's original words. He draws...
What Would It Take to Stop the Raids?
CrimethInc. Ex-Workers Collective · 1,450 views today · Responding Effectively to the Immigration and Customs Enforcement (ICE) Attacks
Your Lifestyle Has Already Been Designed (The Real Reason For The Forty-Hour Workweek)
David Cain · 1,181 views today · Well I’m in the working world again. I’ve found myself a well-paying gig in the engineering industry, and life finally feels like it’s returning to normal after my nine months...
John Lennon's "Imagine," Made Into a Comic Strip
John Lennon. Art by Pablo Stanley · 1,129 views today · This is easily the best comic strip ever made.  Pabl
How Wolves Change Rivers
4 min · 1,086 views today · When wolves were reintroduced to Yellowstone National Park in the United States after being absent nearly 70 years, the most remarkable "trophic cascade" occurred. What is a...
A Hauntingly Beautiful Short Film About Life and Death
5 min · 975 views today · The Life of Death is a touching handdrawn animation about the day Death fell in love with Life.
Today I Rise: This Beautiful Short Film Is Like a Love Poem For Your Heart and Soul
4 min · 933 views today · "The world is missing what I am ready to give: My Wisdom, My Sweetness, My Love and My hunger for Peace." "Where are you? Where are you, little girl with broken wings but full...
The Charter For Compassion
2 min · 896 views today · The principle of compassion lies at the heart of all religious, ethical and spiritual traditions, calling us always to treat all others as we wish to be treated...
Surviving Capitalist Depression
Michael Emero · 719 views today · We live in a toxic society filled with toxic people. Even the ones with the best hearts- including ourselves- have been raised in ignorance, with disinformation. Our examples...
What Makes Call-Out Culture So Toxic
Asam Ahmad · 547 views today · Call-out culture refers to the tendency among progressives, radicals, activists, and community organizers to publicly name instances or patterns of oppressive behaviour and...
Hans Rosling Brilliantly Explains Complexity of Population and Resource Issues Using Simple Tools
3 min · 505 views today · Let me show you the world, says Swedish academic Han Rosling as he demonstrates the dynamics of population growth, child mortality and carbon dioxide emissions. The challenge...
"The Myth of Time" - Martin Luther King Jr.
3 min · 496 views today · Excerpt from MLK Jr.'s last sermon, "Remaining Awake Through a Great Revolution". Delivered at The National Cathedral on March 31, 1968 (4 days prior to his...
What It Really Means to Hold Space for Someone
Heather Plett · 373 views today · How to be there for the people who need you most
Load More
What's Next
Like us on Facebook?
Brugs journalist saboteert publicatie exclusief interview